kisah lepat ubi...


semalam pagi sebelum aku pulang ke Melaka, emak aku sibuk membersihkan dan membuang kulit ubi...
aku rasa pelik la kenapa la emak aku da sibuk sebab kebiasaannya emak kalau nak buat kuih buat pada sebelah petang.

aku pun tanya la kat emak aku
aku : emak nak buat apa dengan ubi tu??
emak : nak buat lepat ubi
aku : HAHHHHH??selalu kan emak buat petang2
emak : nak bagi ko rasa t kang kempunan la pulak..

terharunya aku bila mendengar kata2 emak..
bila berjauhan barulah aku tahu kasihnya seorang ibu tiada tandingannya
tapi kenapa apabila kita sudah mempunyai teman istimewa ibu kita lupakan..
tapi bila kita sedih ibu adalah orang pertama yang kita akan cari..

abah mula sibuk mencari pisang hutan kerana daunnya yang lebih lembut berbanding daun pisang biasa..
emak mula memarut ubi..emak kata kalo nak ubi yang diparut lebih halus emak kata blender terlebih dahulu biar lagi halus..



aku menaiki bas pada jam 2.45 petang...
selesai makan tengahari emak mula menyambung membuat lepat dengan membungkusnya pada daun pisang yang telah dijemur sekejap..
akak aku pun turut membantu sama...




inilah hasilnya....

emak...Hani sayang emak
orang kata muka Hani sama macam emak..betul ke???
tapi masa kecik dulu rapat lagi dengan abah..hehhehehehe

2 comments:

  1. sedapnya..... biasa ubi kalau pagi buat rebus cicah dengan sambal tumis

    ReplyDelete
  2. memang la sedap..
    cicah ikan kering kapak pun saya suka
    yum2

    ReplyDelete