Bermakna makanan yang kita makan atau sediakan mengandungi kesemua zat dengan jumlah yang di perlukan oleh badan. Zat-zat dalam makanan terdiri daripada : a. Protein Berfungsi untuk membina, membaiki tisu-tisu badan dan menggantikan tisu-tisu badan yang rosak. Terdapat dalam susu, telur, daging, kekacang, ikan dan sebagainya. b. Kabohidrat Berfungsi untuk memberi tenaga, terdapat dalam nasi, ubi, jagung, gula, dan sebagainya. c. LemakBertugas untuk memanaskan badan dan juga menjadi lapik kepada organ lembut dalam badan seperti hati. Terdapat di dalam minyak haiwan, kuning telur, ikan dan sebagainya. d. Vitamin Berfungsi untuk menjauhkan kita dari penyakit dan terdapat dalam buah-buahan, sayuran. e. Garam GalianDi perlukan dalam jumlah yang sedikit oleh badan. Terdapat dalam sayuran hijau, kekacang, dan makanan laut. PETUA DAN AMALAN KETIKA HAMIL
|
penjagaan kesihatan
mari kita sama2 membaca dan menambahkan ilmu pengetahuan
Labels:
Kesihatan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment