teringat waktu kecik2 dulu...
*
*
*
selalunya nak dekat raya emak wat kuih siput..yumm2 sedapnya
mula la aku cari akal nak makan kuih siput 2..sedap makan waktu baru siap di masak sebab ranggup rasanya.
*
*
nie antara ayat yang aku selalu guna..hihihii
aku: emak, sakit perut la plak..xlarat nak puasa
emak: da kenapa pulak nie????
tapi yang bestnya emak aku ag makan kuih siput..hehehe
*
*
jangan tiru aksi tue tadi sebab waktu tue aku baru berusia 6 tahun
baru nak belajar pose..
bile teringat zaman2 kecik dulu nakal gak aku..hahhaha pandai buat helah asalkan dapat makan kuih
Bahan-bahan ( semua )
- 5 cawan tepung gandum
- 50gm margerine
- 1 biji telur
- 1 s.kecil serbuk jintan manis
- 1 s.kecil serbuk jintan putih
- 2 sudu kecil serbuk udang kering
- 1 sudu kecil garam (ikut rasa)
- Sedikit serbuk perasa (optional)
- 3 sudu besar cili boh/cili kering
- daun sup (dihiris )
- Santan secukupnya untuk menguli
Cara-cara
- Gaul semua bahan ( kecuali santan ) hingga bercampur semuanya.
- Cubit sedikit adunan, gentel bg bulat dan tenyeh atas papan kuih siput.
- Uli dengan santan hingga menjadi siput
- lepas tu goreng
ma shayer pun suke wt kuih nie, tp shayer xwt helah mcm awk sb shayer budak baik mase kecik2 dulu...hahahahhaani cOmel!!
ReplyDeleteehehe
~_^